Holmsund, som ligger vid Umeälvens östra mynning, är en tätort som tillsammans med Obbola på västra sidan av älven bildar kommundelen Holmsund-Obbola i Umeå kommun.

1947 bildade Holmsund och Obbola Holmsunds köping som senare blev Holmsunds kommun.
1974 sammanfördes Holmsunds kommun med Umeå kommun.

I detta besöksområde finns ett antal besöksintressanta platser. Här finns konstverk ingående i Konstvägen sju älvar, promenadvägar, Storsjöhallens äventyrsbad, sågverksmuseum, värdshus, Umeå golfklubb, Västerbacken med arbetarbostäder m m.

Obbolabron som invigdes 1989 och är 1381 meter lång knyter samman Holmsund, Holmen och Obbola.

Holmsund omfattar Lövön med Lövöbacken, Djupvik, Sandvik, Södra Eriksdal och själva Holmsund.

Besöksmål & sevärdheter

Holmsunds kyrka

Kyrkan byggdes 1863 av Dickson & Co i anslutning till deras sågverk i Holmsund.

Den var alltså en brukskyrka för bolagets arbetare fram till 1918 då Holmsunds församling tog över den och den blev församlingskyrka. Kyrkan ligger på Västerbacken och det var komminister J.A. Linder som ritade.

Byggnaden är en treskeppig hallkyrka i trä med sadeltak och ett västtorn. Sakristian tillkom 1920 och 1986 gjordes en ny tillbyggnad för församlingsverksamhet. Omfattande renoveringsarbeten har genomförts 1954 och 2005.

Källa: Holmsunds församling.

Holmsunds kyrka. Foto: Lars Beckman

Västerbackens konferensanläggning. Foto: Lars Beckman

Hopprampen vid Obbolabron

UHSK Freeskiing i Holmsund har fått ett sommarträningsställe. Skidor, pjäxor, hjälmar samt våtdräkt och flytväst gäller i Sveriges fjärde vattenhopp.

Historia & kuriosa

Skärgårdens Sågverksmuseum

Dickson & Co köpte Västerbacken på 1840-talet för Baggbölesågens lastageplats vid Umeälvens utlopp.

Här byggdes arbetarbostäder, kyrka, skola och prästgård.

Idag har byggnaderna fått en annan användning. I en av de gamla arbetarbostäderna har ett sågverksmuseum inretts som skall skildra sågverksarbetarnas boendemiljö, arbetsmiljö, fritidsmiljö, sågverksnäringens utveckling, mm. Se hur sågverksarbetarens liv såg ut i olika faser från 1800-talet fram till 1950-talet. Utställningen tar även upp hur nykterhets- och frikyrkorörelserna påverkade sågverket i Holmsund.

Stiftelsen Skärgårdens Sågverksmuseum ansvarar för museét. Det är öppet under sommarmånaderna.