Projektbeskrivning

Umeälven har sin källa vid norska gränsen. Den är reglerad och en av landets viktigaste kraftproducerande älvar. Umeälven rinner rakt genom Umeå och kan med fördel upplevas från någon av de många uteserveringarna med utsikt över vattnet. Strandpromenaden, som följer älven genom centrala staden, är ett trevligt promenadstråk med vackra parker, mysiga restaurangbåtar och sevärdheter som Bildmuseet.

Umeå – Europas kulturhuvudstad 2014 har, med sina drygt 120 000 invånare, på några få år utvecklats till en stad med ett ordentligt fäste i den internationella myllan. De 3000 björkarna har gett upphov till epitetet Björkarnas stad. Umeå är kunskapsstaden med två universitet och design-, konst- och handelshögskola.

Den gamla hållplatsen vid Öbacka på 40-talet och den nya Östra station på samma ställe får illustrera den utveckling som Umeå genomgått från småstadsidyll till liten storstadsidyll.

Öbacka station, föregångare till Umeå Östra

Umeå Östra, invigd 2010

Konflikt eller samverkan mellan gammalt och nytt?

Landskapssymboler

Gustav II Adolf, stadens grundare

Staden efter branden 1888

Västerbottens landskapsfågel

Västerbottens landskapsdjur

Att storspoven blev utsedd till Västerbottens landskapsdjur var ingen tillfällighet. Spoven, eller ”myrgöreln” som man ännu säger på flera håll i landskapet, lever gärna nära människan, helst i anslutning till jordbrukslandskapet.

I mitten av april börjar spovens muntra och välbekanta läte åter ljuda över umetraktens fält. Under de ljusa sommarnätterna igenom sitter denna ladutakens härold och håller ett öga på alla som vill åt spovungarna i gräset.

För många som söker den norrländska sommarnattens ljud i sitt minne är nog spovens ljudyttringar det som först kommer i åtanke. Den energiske hanen försvarar reviret både ljudstarkt och med envetenhet och det krävs för en art som häckar så utsatt mitt ute på det öppna fältet.

Till midsommar börjar honornas plogformationer korsa sommarhimlen, på väg söderut och lagom till slåttern ser man årets spovungar för första gången, där de springer i väg över de nyslagna åkrarna på sina långa ben. Då dröjer det inte länge innan också hanen drar söderut och när vi kommer in i september är det bara undantagsvis vi ser någon storspov hos oss.

Källa: Fåglar i Umeå. Umeå kommun.