Trafiken över Österfjärden mellan Obbola och Holmsund har genom historien varit viktig, men blev extra tydlig sedan Umeå hamn anlagts i Holmsund 1921. Inte minst industrin efterfrågade en mer effektiv kommunikation samhällena än den färjetrafik som funnits sedan 1930-talet. Efter flera årtionden av längtan efter en bro stod så Obbolabron på plats den 10 oktober 1989.
Färjetrafiken uppstod som ett privat initiativ när den arbetslöse lotsen och fyrmästaren John Gissberg på 30-talet erbjö roddtransport dygnet runt för 50 öre enkelresa. Behovet var emellertid större än så, 1941 fick Gissberg uppdraget att för kommunen köpa in en motorbåt. Han fick också jobbet som skeppare på EOS som rymde 20 passagerare. Raskt ersattes den med EOS II, en före detta Holmöfärja med dubbelt så stor kapacitet. 1961 kom den första bilfärjan EOS III med plats för 18 bilar.
Behovet verkade emellertid var omättligt, färjorna växte allt mer. Färjan Döbeln transportade runt 100 000 fordon och mängder av pappersbalar varje år.
Redan 1957 kom första önskemålet om en bro från SCA, ett önskemål som delades av många och turerna blev även de många fram till att Länsstyrelsen 1972 förordade en bro vid Storsandskär istället för emellan de båda samhällena. Vägverket ville emellertid inte bidra med medel till bron.
Istället beslutade Umeå kommun 1984 att bron istället skulle gå över Holmens sydspets och en konsulttävling utlystes för det som då var Nordens största brobygge. Det vinnande förslaget blev två broar, en längre mellan Obbola och Holmen på 979 meter och en 402 meter lång bro över till Holmsund.
Ännu saknades dock medel till bygget som beräknades kosta 133 miljoner. Tre år senare, den 21 mars 1987, kom dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt hem till sin barndoms Holmsund och meddela att skärgårdsborna skulle få sin bro.
Den 3 december 1987 startade bygget av den 1 381 meter långa bron som efter 22 månaders byggtid invigdes den 10 oktober 1989 av dåvarande kommunikationsminister Georg Andersson.