Nästa brostrid gällde även den brons läge. Kyrkbron som invigdes 1975 ledde till den medialt starkaste brostriden i Umeå. Invändningarna hade flera olika perspektiv, från att bron skulle störa gudstjänster i kyrkan till allvarligt ingrepp i kulturhistoriska värden.

Bakgrunden var den stadsplan för hela tätorten som upprättades när Tegs municipalsamhälle inträdde i Umeå landskommun 1965. I stadsplanen anvisades mark för en bro invid kyrkan och en motorväg genom Teg mot Tegsbron.

En stark minoritet ifrågasatte behovet av bron, speciellt som Östra Kyrkogatans position som genomfartsled var över och att Teg skulle splittras i två delar. Utredningar som tillsattes för att ta fram en trafikledsplan lyfte fram två alternativ, Kyrkbron och den så kallade Österbron i Järnvägsgatans förlängning. Utredarna Orrje & Co förordade Kyrkbron, främst av kostnadsskäl.

Den nya stadsplanen, inklusive Kyrkbron, antogs av fullmäktige 1968 men avstyrktes av Länsstyrelsen året efter som ville utreda ett östligare läge. Återigen fick Kunglig Majestät gripa in och ge Statens Planverk i uppgift att avgöra frågan. Hösten 1969 fick sedan Kyrkbron grönt ljus med planerad byggstart 1972.

Striderna var inte över för det, länsarkitekt Lundberg lade in ett nytt förslag 1971 med breddning av Tegsbron tillsammans med en ny gång- och cykelbro mellan Jägarvägen på Teg och Rådhusesplanaden. Nu svämmade lokaltidningarna över av debattinlägg från umebor men också nationella experter. I oktober kulminerade protesterna med en demonstration mot bron, initierad av en läsarundersökning i Västerbottens Kuriren som tydde på att 84% av befolkningen var emot bron.

Byggandet av bron kom igång som planerat 1972, men protesterna fortsatte. Bygget stoppades också sedan man hittat ett gravfält vid grävningarna för bron. En arkeologisk undersökning under sommaren visade att gravfältet som under 200 år mellan 1600-1800-talet var staden begravningsplats varit bredare än man tidigare förstått. Mängder av fynd kunde bärgas ur de 22 schakt som grävdes i Kyrkoparken, Döbelns park och nuvarande Vänortsparken.

1973 motionerade Centerpartiet om att stoppa bygget då kostnaden stigit till 45 miljoner kronor. Motionen avslogs och motståndet klingade sakta av.