Lyssna:

Läs:

Klabböle kraftverk

Klabböle kraftverk togs i drift 1899 och levererade ström fram till 1958.

Redan på 1500-talet fanns en skvaltkvarn i Klabböleforsen för mjölmalning och en vattendriven såg. Umeå stad köpte forsen för att bygga ett vattenkraftverk år 1897.

Av kostnadsskäl och på grund av kunglig lag så dämde man inte hela älven. Istället byggdes en ledarm i forsnacken som skapade en kanal till kraftverket. Kraftverket levererade ström till Umeå första gången 6 december 1899.

Det byggdes etappvis ut från 1904 till 1931. Umeå stadskommun ville att Statens vattenfallsstyrelse skulle bygga ut Norrforsen, projektet drog ut på tiden på grund av finansieringsproblem och först 1958 invigdes till slut Stornorrfors kraftverk.

Det tillbyggda verket i Klabböle revs och det gamla stängdes men står kvar och är numera ett populärt kraftverksmuseum.

 

Umeå Energicentrum

Umeå Energicentrum i Klabböle, på södra sidan av Baggböleforsen, erbjuder en stor bredd av aktiviteter. Där finns allt ifrån kraft-verksmuséet i det gamla kraftverket från 1899 till äventyrspark, experimentverkstad, kafé och en skapande återvinningsverkstad för barn i alla åldrar.

Anläggningen ägs och drivs av Umeå Energi. Umeå Energicentrum erbjuder under sommartid guidade turer i det gamla kraft-verksmuséet från 1899.

Muséet innehåller förutom museidelen, en 150 år gammal fungerande ramsåg från Baggböle sågverk (Rislidensågen) samt en skvaltkvarn.

Öppet från mitten av juni till mitten av augusti, gratis entré och guidning.

Övrig tid, endast bokade visningar.

 

Mer information om Baggböle (och mycket annat) hittar du på vår hemsida: umealvdal.se