Centrala Umeå

Du är här:/Centrala Umeå
Centrala Umeå 2018-05-14T16:04:28+00:00

Project Description

Sean Henry: Standing man på Rådhustorget

Den oljefärgsbemålade bronsskulpturen är ett stycke trompe l’oeil som lurar ögat genom sin hyperrealistiska gestaltning. Trots den överdimensionerade storleken smälter Standing Man in i flödet av levande människor som drar förbi. Ingen vet vem han är, var han kommer ifrån eller vart han är på väg. Här står han, sommar som vinter, barhuvad och klädd i ytterrock. Under årets kalla dagar förser dock omtänksamma kommunmedborgare honom med både vantar, halsduk och mössa. Standing Man är en fristående rundskulptur som har sin tvillingbroder i skulpturparken på Umedalen.

Hoppare

Skulptur i aluminium som visas utanför Umeå stads kyrka. Verket ingår i projektet Fyren, där fyra konstnärer skapar var sitt nytt verk som visas i fyra kyrkor.
Ett barn sitter på en tegelmur. Barnet är klädd i shorts, t-shirt, toppluva, stövlar och cyklop. Nedanför muren finns tre ovala gjutna fördjupningar – vattenpölar. Barnet sprattlar lite med benen, och är på väg ner från kanten för att hoppa och leka i pölarna.
– Jag vill visa barnets ohämmade nyfikenhet och upptäckarglädje, som jag tycker är en viktig egenskap sett ut ett existentiellt perspektiv för att leda oss hem och framåt, säger Mikael Åberg.
Mikael Åberg, Umeå, arbetar mest med skulpturer och installationer, men även med foto, video, teckning och måleri.
Hoppare ingår i projektet Samtida konst möter kyrkan som är ett samarrangemang mellan Svenska kyrkan i Umeå, studieförbundet Sensus och Umeå 2014.

Om Mikael Åberg
www.mikaelaberg.com

Plensa: Part of trees

I en cirkel utmed strandpromenaden vid Öbackaområdet sitter tre kontemplativa bronsfigurer som var och en omfamnar ett växande träd. Gestalterna är översållade med bokstäver, vilka vid första anblicken saknar betydelse, men som tillsammans bildar namnen på Plensas favoritkompositörer.

Mehmet Ali Uysal: Skin 4, alias, ”Klädnypan”, står i Öbackaparken vid älven nedanför Konsthögskolan. Den nyper i jordens tunna hud och visar hur tunt det biologiska skiktet är och därmed också känsligt för diverse miljöstörande verksamheter.